DIJETE:
KOJU IZABRATI?

Iako i sama reč „dijeta“ kod velikog broja ljudi izaziva glavobolju, konzumiranje zdravih namirnica i umereni obroci pomoći će vam u kontroli krvnog pritiska, nivoa holesterola u krvi, ali i predijabetesa i dijabetesa. Koju god od dijeta da, uz konsultaciju sa stručnjakom, izaberete, može se očekivati gubitak telesne mase, što je još jedan od preduslova za zdraviji i dugovečniji život.

Prvi i osnovni savet stručnjaka Američkog udruženja za dijabetes je da prepolovite svoje obroke, ali ne i da ih preskačete. Sada tu polovinu obroka podelite još na tri dela. Najveći deo obroka treba da bude povrće bez skroba (brokoli, paprika, paradajz, tikvice, zelena salata). Drugi manji deo treba da sadrži zdrave proteine (riba, piletina), dok treći deo podrazumeva žitarice i to najbolje namirnice od žitarica sa celim zrnom (smeđi pirinač, kukuruz).

Rafinisane žitarice, beli pirinač ili beli hleb je najbolje izbaciti iz upotrebe. Uz ovakve obroke možete konzumirati i niskokalorične napitke, pre svega vodu, ali i nezaslađeni čaj ili kafu. Iako se ishrana bazirana na povrću uvek preporučuje, važno je praviti razliku između povrća koje sadrži mnogo skroba i onog koje sadrži minimalni procenat skroba.

Zašto?

Zato što se skrob sastoji od povezanih molekula šećera i predstavlja glavni složeni ugljeni hidrat u namirnicama, a visok unos ugljenih hidrata svakako nije nešto što se osobama sa predijabetesom i dijabetesom preporučuje.

Iako se ishrana bazirana na povrću preporučuje, važno je praviti razliku između povrća koje sadrži mnogo skroba i onog koje sadrži minimalni procenat skroba.