Prevencija i lečenje predijabetesa
Stručna literatura ističe nekoliko ključnih preporuka za korekciju životnog stila:
Redukcija viška telesne težine
Najčešće je dovoljno umereno smanjiti telesnu masu, između 5% i 7% ukupne težine da bi se smanjila i insulinska rezistencija. Tako će se smanjiti i vrednost glikemije u krvi.
Redukcija viška telesne težine
Najčešće je dovoljno umereno smanjiti telesnu masu, između 5% i 7% ukupne težine da bi se smanjila i insulinska rezistencija. Tako će se smanjiti i vrednost glikemije u krvi.
Adekvatna ishrana
Neophodno je uvesti uravnotežen dijetetski režim koji se bazira na voću i povrću, žitaricama sa celim zrnom, mlečnim proizvodima sa sniženim sadržajem masti. Potrebno je redukovati unos crvenog mesa, svih mesnih prerađevina, prostih šećera i namirnica sa niskim nutritivnim vrednostima.
Umerena konzumacija alkohola
Postoje studije koje kažu da jedno do tri alkoholna pića dnevno mogu doprineti redukciji razvoja dijabetesa. Sve što je više od toga, deluje suprotno i povećava rizik od predijabetesa ili progresiju predijabetesa u dijabetes tipa 2.
Dakle, predijabetes se može prevenirati promenom načina života i uspostavljanjem prakse zdravih životnih navika koje uključuju:
Prema istraživanjima, dijetetska vlakna i žitarice sa celim zrnom povezani su sa poboljšanjem stanja insulinske rezistencije, dovodeći do boljeg tkivnog odgovora na biološko dejstvo insulina. Dok aktuelne preporuke ukazuju da je potrebno uneti 25-35 grama vlakana dnevno, u Americi, osoba prosečno unese 15g vlakana na dan. U dijeti prednost bi trebalo dati žitaricama sa celim zrnom (integralni hleb, ovsena kaša, kokice) umesto rafiniranih žitarica, a trebalo bi povećati unos svežeg voća i povrća.